Hur robust är egentligen Sveriges digitala infrastruktur? Och vad kan vi göra för att bygga en säkrare och mer resilient uppkoppling för framtiden?
Den 27 mars arrangerar Cyberly ett event tillsammans med Netnod om infrastrukturen bakom samhällets digitalisering. Inför eventet har vi pratat med Karin Ahl, vd på Netnod, och Fredrik Lindeberg, säkerhetsexpert på företaget. De delar med sig av sina insikter om digital infrastruktur, sårbarheter och vilka frågor vi bör fokusera på för att göra vårt nätverk mer robust.

Fredrik Lindeberg

Karin Ahl
Netnod är en nyckelaktör inom Sveriges internetinfrastruktur. De driver Nordens största Internet Exchange, erbjuder DNS- och tidssynkroniseringstjänster och ansvarar för en av världens 13 rotservrar. Sedan 1996 har Netnod arbetat för ett stabilt, säkert och robust internet – både lokalt och globalt.
Sårbarheter i den fysiska infrastrukturen
Under det senaste året har det rapporterats om incidenter som kabelbrott i Östersjön som väckt frågan om hur sårbar Sveriges digitala infrastruktur egentligen är. Men det är viktigt att skilja mellan den fysiska infrastrukturen och internet som helhet. Karin förklarar:
“Jag skulle vilja att man skiljer på kablarna och internet. Till exempel, kabelbrotten i Östersjön det senaste året har varit problematiska att laga, men internet har fortsatt fungera. Det är en viktig poäng att förstå.”
Problemet är inte enbart att kablar kan skadas, utan hur de byggs från början och hur vi ser på infrastrukturens roll. Karin fortsätter:
“Vi är aldrig starkare än den svagaste länken. Sverige har premierat att bygga fiber snabbt och att ansluta hushåll, men inte alltid med kvalitet och redundans i åtanke. När infrastrukturtjänsterna blir allt mer samhällskritiska så blir avbrott också allvarligare. Vi måste satsa på robusthet och redundans.”
Även Fredrik betonar vikten av redundans och att bygga ut infrastrukturen på ett sätt som minimerar risken för avbrott.
“Vi bör ha mycket fiber snarare än att fokusera på att sitta och vakta varenda kabel. Ett av problemen vi har i Sverige är att det inte byggs tillräckligt mycket fiber på tillräckligt många platser.”
Karin och Fredrik förklarar att ytterligare en utmaning är att det i Sverige idag saknas en tydlig aktör med helhetsansvar för fiberinfrastrukturen. Idag regleras marknaden av Post- och telestyrelsen (PTS), men det finns ingen instans som specifikt ser till att fiber byggs i tillräcklig omfattning och med hög nog säkerhetsnivå.
Vi behöver prata mer om digitala beroenden
För många företag kan ett avbrott i digitala tjänster innebära produktionsstopp, förlorade intäkter och allvarliga säkerhetsrisker. Därför behöver verksamheter säkerställa att de har insyn i sina egna system och beredskap för att hantera störningar. Karin betonar vikten av att förstå sin egen verksamhet:
“Vi ser att många organisationer saknar insikt i hur deras digitala system fungerar och vad som händer när de går ner. Man måste våga identifiera sina svaga punkter och förstå hur man kan jobba för att säkra upp dem.”
Karin förklarar att man bör se säkerhet som en investering snarare än en kostnad:
“Vad händer om du utsätts för en incident och inte har en plan för hur du ska agera? Du kan bli avskuren från dina tjänster, bli av med data och information kan läcka ut på internet. De kostnaderna är långt mycket större än att investera i säkerhet från början.”
Fredrik tillägger:
“Företag behöver ha koll på var deras data ligger och vem det är som driver de digitala tjänster som man använder. Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen, men vi har inte alltid tänkt igenom vad som händer om systemen vi förlitar oss på slutar fungera. Det behöver vi prata mer öppet om.”
“En säker infrastruktur börjar lokalt” är titeln för eventet den 27 mars – vad betyder det?
Fredrik förklarar att eventets titel syftar på att företag och organisationer behöver ta ansvar för sina egna digitala beroenden och lösningar.
“Många delegerar sina säkerhetsfrågor långt bort. Men aktörer som sjukhus eller kollektivtrafikbolag behöver ha en lokal strategi för sin kritiska infrastruktur. Det handlar om att kunna lösa sina problem lokalt och att säkerställa att verksamheten fungerar även om kommunikationen till andra delar av landet tillfälligt bryts.”
Vi ses den 27 mars!
Vårt samhälle är beroende av sin digitala infrastruktur och det är viktigt att säkerställa att den är robust och hållbar. Samtidigt ser vi ett behov av ökad medvetenhet och ansvarstagande hos enskilda företag och individer. Under eventet den 27 mars får du möjlighet att diskutera dessa frågor med experter från Netnod och lära dig hur du kan stärka din organisations digitala resiliens. Anmäl dig redan idag!
Eventdetaljer:
Datum och tid: 27 mars kl. 10:00-12:00
Plats: Goto 10, Teknikringen 7, 583 30 Linköping
Anmäl dig här