Ett av de senast intagna bolagen inom Swedish Scaleups är Uppsalabaserade Xertified. Bolaget som startade sommaren 2019 lanserade i början av 2022 sin lösning inom cybersäkerhet, XoT technology™. Den kan tillämpas på alla uppkopplade enheter inom IT, OT och IoT men man börjar med att fokusera på tre extra kritiska områden när man nu kommersialiserar sin lösning: samhällskritisk infrastruktur, medtech/healthcare och industri.
– Med XoT technology™ har vi utvecklat en metod som ger möjligheten att å en dum, eller snarare helt oskyddad, pryls vägnar skapa säkerhet, säger Martin Eriksson, CEO på Xertified.
Vi möter upp Martin Eriksson som med sina 55 år beskriver sig som yngst i Xertifieds grundarskara om tre personer som alla har varit med och startat andra bolag och verksamheter tidigare. Martin berättar att det går att se deras produkt, som levereras under varumärket XoT technology™, som ”ett digitalt hänglås”. Teknologin baseras på tre element. En XoT hårdvaruenhet med en 1:1 relation till enheter som ska skyddas, dvs dedikerad säkerhet för varje uppkopplad enhet, en klientprogramvara att använda på datorer, surfplattor eller telefoner samt en central mjukvara i form av ett managementsystem (XMS). Xertified har ett europapatent som skyddar metoden att med hjälp av en proxy skapa säkerhet för uppkopplade och annars oskyddade enheter.
Gemensamt för de områden där XoT technology™ kan tillämpas är att dessa verksamheter ofta nyttjar en uppsjö av uppkopplade enheter. Det kan vara allt från skrivare och servrar till röntgenapparater, industrirobotar, trafikljus och så vidare. Alla enheter som har en IP adress kan Xertified skydda och förhindra att de blir hackade utifrån.
Marknaden för IT, OT och IoT är enorm, och växer hela tiden. Tyvärr är hotet från cyberattacker ständigt närvarande och kan få omfattande effekter för de verksamheter det drabbar, inte minst inom hälso- och sjukvården och samhällskritiska funktioner och system. Där finns det en hög riskfaktor enligt Martin Eriksson och effekten kan bli brutal om någon enhet drabbas av cyberintrång.
Vad är Xertifieds förväntningar på Swedish Scaleups?
– Vi ser Swedish Scaleups främst som ett sätt att få support, stöd och coaching av affärsplanen säger Martin Eriksson och fortsätter:
– De utmanar oss och det kommer tvinga fram en genomtänkt plan som är belyst av neutrala personer med erfarenhet från en mängd branscher och företag.
Xertifieds coach hos Swedish Scaleups heter Lars Dahlbom och huserar hos UIC (Uppsala Innovation Centre)
Att intresset för Xertified är starkt märks inte minst av att de nyligen tagit in 40 MSEK från en grupp externa investerare där bland annat Combient, Munters, MW Group och Volvos koncernchef Martin Lundstedt ingår. Målsättningen är lika ambitiös som tydlig: Att ta fram världens bästa cybersäkerhetslösning för uppkopplade enheter och utrustning. Som ett led i satsningen planerar Xertified att under året öppna kontor i Stockholm och Uppsala, för kommersialisering och produktutveckling. Det kommer innebära rekrytering av drygt 40 personer.
– Vi kommer att anställa personer inom mjukvaruutveckling, testning, support, UX design, IT drift och flera andra områden. Vi ser inte investeringen som en mållinje utan det är startlinjen, så nu är det dags att leverera på de löften som Xertified givit, säger Martin Eriksson.