Anmälan till kursen är nu stängd
Det går inte längre att anmäla sig till kursomgången 2025.
På denna sida kan du läsa om utbildningen i Grundläggande Cybersäkerhet som tagits fram gemensamt av Linköpings universitet och Linköping Science Park. Kursen ger 3 högskolepoäng och har därmed även examinationsmoment som måste godkännas för att få godkänt på kursen och inrapporterade poäng. Utbildningen är helt kostnadsfri.
I kursen får 100 deltagare en grundläggande förståelse för cybersäkerhet, en djupare förståelse för en del begrepp och lär sig att bidra till att skapa förutsättningar och kunskap för stärkt säkerhetsmedvetande och säkerhetskultur. Kursen ges som en uppdragsutbildning av Linköpings universitet och leds av biträdande professor Mikael Asplund.
Kursen Grundläggande Cybersäkerhet är en del av Sweden Secure Tech Hub som medfinansieras av Europeiska Unionen.
Det går inte längre att anmäla sig till kursomgången 2025.
Kursen ges på svenska men kurslitteratur på engelska kan förekomma.
Sista ansökningsdag: 11 mars 2025
Workshop 1: 8 april 2025, kl. 9-12
Workshop 2: 28 april 2025, kl. 9-12
Workshop 3: 14 maj 2025, kl. 9-12
Workshop 4: 28 maj 2025, kl. 9-12
Kursen riktar sig till små och medelstora företag med tillväxtambitioner och en verksamhet där digitala teknologier är en bärande del i affärsmodellen. De anställda som går utbildningen ska ha ett intresse och behov av att utveckla sin kunskap kring cybersäkerhet.
Syftet med utbildningen är ge deltagarna en grundläggande förståelse för cybersäkerhet, att avmystifiera en del begrepp, och att bidra till att utveckla förutsättningar och kunskap för stärkt säkerhetsmedvetande och säkerhetskultur.
Linköping Science Park och partners ansvarar för hur utbildningsplatserna fördelas.
Kursen består av självstudier i kombination med fyra stycken lärarledda workshopar för fördjupad diskussion och utbyte mellan deltagare.
Workshoparna äger rum i LiUs lokaler på Campus Valla, Linköping.
Kursen erbjuds även i Göteborg, Lund, Stockholm, Luleå och Karlskrona via städernas egna Science Parks. Du anger i anmälan vilken stad du vill gå kursen i.
Rekommenderade förkunskaper är grundläggande kunskaper om IT-system.
Efter avslutad kurs förväntas deltagaren kunna:
Utbildningen examineras genom:
För godkänt slutbetyg på utbildningen krävs:
Betygsskala: Tvågradig skala, U, G
Uppdragsutbildning är en utbildningsform som styrs av förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Planering och genomförande av kursen ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan.
Utbildningen ges som uppdragsutbildning, vilket innebär att den ges på uppdrag av företag och organisationer (juridiska personer) i syfte att kompetensutveckla personalen. Du kan inte gå kursen som privatperson eller som anställd vid en enskild firma. När du ansöker till utbildningen kommer du att få ange kontaktuppgifter till din närmsta chef som får godkänna din medverkan.
Project Manager
Sweden Secure Tech Hub
Visual Sweden
Tim Larsson är en projektledare baserad i Linköping med erfarenhet inom digitalisering och innovation. För
närvarande arbetar han som projektledare inom cybersäkerhet för Sweden Secure Tech Hub och som processledare för Visual Sweden med visualisering och bildanalys.
Tidigare har Tim varit ansvarig för datainsamling för Qualcomm (Arriver) och arbetat som digital produktchef på Dynamic Code, där han också ansvarade för cybersäkerhetsfrågorna. Hans erfarenhet inkluderar att leda digitala transformationsprojekt, utveckla produkter och arbetat som konsult inom Business Intelligence. Tim har en magisterexamen i Technology Management från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och har genomgått utbildningar inom ledarskap och styrelsearbete.
Sweden Secure Tech Hub
Kursen ges i samarbete med initiativet Sverige Secure Tech Hub. Sweden Secure Tech Hub hjälper små och medelstora teknikföretag att skapa säkrare digitala produkter och lösningar – redan från design- och utvecklingsfasen. Här erbjuds olika resurser och tjänster, från inspiration och kompetensutveckling till konsultstöd, testmöjligheter och hjälp med att hitta finansiering för konkreta utvecklingsinitiativ. Mycket av det hubben erbjuder är helt kostnadsfritt för ditt företag.
Sverige Secure Tech Hub är en nationell innovationshub inom cybersäkerhet i samarbete med sex av Sveriges ledande science parks inom teknik och digitalisering. Linköping Science Park, Lindholmen Science Park (Göteborg), Ideon Science Park (Lund), Kista Science Park (Stockholm), Luleå Science Park och Blue Science Park (Karlskrona).
Cyberly bidrar till ett säkert, hållbart och effektivt samhälle genom att stärka allas vår digitala resiliens. Vår ansats är ACT Cyberly som manar till medveten handling. Vår utgångspunkt är Östergötland och vårt mål är att bidra till att Sverige är en ledande nation inom digital resiliens.