Under helgen den 20-22 september fick tjejer i åldern 15-19 år möjlighet att upptäcka cybersäkerhet! Frivilliga Radioorganisationen FRO i samarbete med Kodsport och Cyberly bjöd in till läger där trettiotal peppiga tjejer fick möjlighet att lära sig mer om programmering och cybersäkerhet.

Tjejhelg bjuder in tjejer med olika bakgrunder spritt över hela landet, från norr till söder. Under helgen får de testa på programmering där inga frågor är för stora eller för små.

“Vi har märkt att fler tjejer anmäler sig och känner sig trygga att ställa sina frågor när de befinner sig i en grupp med enbart tjejer. Formatet gynnar ett större deltagande av tjejer, jämfört med liknande koncept där både killar och tjejer deltagit. Vi tycker det är jätteroligt att fler tjejer söker sig till våra aktivteter när vi kör det är formatet, men det visar ju också att ett stort behov finns,” berättar Johanna Sjöberg, generalsekreterare FRO som leder Tjejhelg.

Johanna berättar att cyberlägret lockar fler ungdomar att mötas och nätverka utanför sociala medier och hemmets fyra väggar.

“Vi har märkt att detta är ett bra sätt att få målgruppen, och ungdomar generellt, att lämna hemmet. Det är också ett steg i vårt arbete – att de ska börja nätverka med varandra än bara över digitala medel. När de väl vågar ta steget att komma hit fysiskt så tycker de att det är kul.”

Johanna Sjöberg, Generalsekreterare FRO.

“Jag vill lära mig något som kan vara nyttigt för framtiden”

Två av lägrets deltagare, Hanna och Emelie, är förväntansfulla och spända inför att första lägerdagen ska dra igång.

“Min pappa jobbar inom IT så datorer har alltid varit en del av mitt liv. När jag såg att det skulle vara en Tjejhelg blev jag sugen att vara med. Det är Cyberlov på höstlovet så jag tänkte att om jag går på det här nu så har jag lite förkunskap tills dess,” säger Hanna som läser estet och musik.

“Jag tänkte att det kunde passa mig eftersom det bara var tjejer som skulle delta, vilket verkade lite roligare. Jag vill se om mitt intresse växer och om jag kan utveckla det vidare,” säger Emelie som läser teknik.

Båda blev tipsade att delta av sina familjemedlemmar, och ser deltagandet som en möjlighet att växa som person och träffa kompisar:

“Jag ser allra mest fram emot att lära känna nytt folk och lära mig något som kan vara nyttigt för framtiden. Det är lite läskigt att åka hit själv och inte känna någon, men jag vill göra det för att utmana mig själv, ” berättar Hanna.

På frågan om de kände varandra sedan innan svarar de i kör och skrattar:

“Nej det gjorde vi inte, men nu gör vi ju det!”

Hanna och Emelie var taggade på vad helgen hade att erbjuda.

Inspiration viktigt för att väcka intresse

Förutom att koda och programmera får de även ta del av inspirerande föreläsningar om vad man kan jobba med i framtiden inom cybersäkerhetsområdet – hur har de gjort för att komma dit dem är idag? Många karriärvägar är inte raka, utan slingriga och fulla av oväntade möjligheter, något som Johanna själv har erfarenhet av.

Johanna gjorde värnplikten 1998 och har arbetat som officer till 2024. Till FRO blev hon tillfrågad att bli generalsekreterare och klev på uppdraget i januari 2024 för att vidareutveckla organisationens arbete med att informera allmänheten om totalförsvaret och bemanna försvaret med kompetent personal. Ett led i det är just att arrangera läger såsom Tjejhelg, för att inspirera fler kvinnor och unga tjejer att söka sig till cybersäkerhetsbranschen och en karriär inom det militära.

Cyberly är Linköping Science Parks cybersäkerhetskluster och har tillsammans med FRO möjliggjort Tjejhelgen i Linköping för att väcka fler tjejers intresse för cybersäkerhet. Cyberly bidrar till ett säkert, hållbart och effektivt samhälle genom att stärka allas vår digitala resiliens. Ansatsen är ACT Cyberly som manar till medveten handling och klustret har sin utgångspunkt i Östergötland med målet att bidra till att Sverige är en ledande nation inom digital resiliens.