Note: the date for this event has passed. Please contact the event organizator or info@linkopingsciencepark.se if you have any questions.

Hårdvara och mjukvara – hur skyddar vi oss mot stöld och sabotage?

 • 18 April, 12:00-13:00
 • Digital Mötesplats, Teams
Sign up is closed

HÅRDVARA OCH MJUKVARA – HUR SKYDDAR VI OSS MOT STÖLD OCH SABOTAGE?

Lantbruket har allt att vinna på att använda smart digitalteknik för att förbättra produktiviteten, stärka arbetsmiljön och få mer betalt för olika produkter. Men samtidigt måste vi tänka på att digitalteknik kan bli föremål för stöld och sabotage. Det gäller både fysisk utrustning och digitala data som finns lokalt i systemen eller i ”molnet”. Under detta lunchseminarium kommer vi diskutera hur man kan göra för att skydda sig mot stöld och sabotage både när det gäller hårdvara och mjukvara. Tre personer gör inspel i frågan. En representant från Polisen, kommer att lyfta fram bilden av brottsligheten inom detta område samt ge tips om hur man kan skydda sig. Richard Bogren, försäljningschef mot Lantbruk, Länsförsäkringar Skaraborg kommer bl.a. att tala om hur känsliga lantbruksverksamheter är för cyberangrepp genom att vissa centrala system kan bli föremål för hackning. Daniel Carlsson, Precision AG/Farmsight Specialist hos Åhmans traktorcentrum, berättar om teknik som finns i John Deeres traktorer och tröskor och ger praktiska tips på vad man som lantbrukare kan göra föra att förhindra stölder. Han kommer till exempel förklara hur olika data från maskinerna lagras och vikten av medvetenhet om i viken grad man har säkrat databackupen. Vi som arrangerar det hela är de tre plattformarna Cyberly, SmartAgri och Agtech Sweden.

Evenemanget vänder sig till dig som är lantbruksföretagare, rådgivare eller intresserade. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 17 april via www.gronamoten.se. Länk och information sänds ut på förmiddagen samma dag som evenemanget är till den mailadress du anger vid anmälan. Varmt välkommen!

Under våren 2024 har det arrangerats en serie digitala lunchseminarier som bestått av 5 delar med korta föreläsningar följt av diskussioner. 15 och 28 februari, 12 och 27 mars samt 18 april.

Program

 • 12:00

  Välkommen!

  Arrangörer från SmartAgri, Cyberly, Agtech Sweden och Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkomna.

 • 12:05

  12.05 Polisen

  Lyfter fram bilden av brottsligheten inom detta område samt ger tips om hur man kan skydda sig.

 • 12:20

  Länsförsäkringar

  Richard Bogren, försäljningschef mot Lantbruk, Länsförsäkringar Skaraborg kommer bl.a. att tala om hur känsliga lantbruksverksamheter är för cyberangrepp genom att vissa centrala system kan bli föremål för hackning

 • 12:35

  Åhmans Traktorcentrum

  Daniel Carlsson, Precision AG/Farmsight Specialist hos Åhmans traktorcentrum, berättar om teknik som finns i John Deeres traktorer och tröskor och ger praktiska tips på vad man som lantbrukare kan göra föra att förhindra stölder. Han kommer till exempel förklara hur olika data från maskinerna lagras och vikten av medvetenhet om i viken grad man har säkrat databackupen.

 • 12:50

  Tid för frågor och diskussion

 • 13:00

  Avslut