En ny väg till stöd och insikt
Hur vet man om en relation är sund? Och vem pratar man med när man börjar tvivla? Det är frågor som Linköpings kommun nu vill hjälpa invånare att närma sig – kanske med hjälp av en AI-chatbot.
Den 24 juni samlade kommunen en bred grupp aktörer till ett intressentmöte. Syftet? Att gemensamt utforska behovet och diskutera hypotesen om en AI-lösning som kan fungera som ett digitalt reflektionsverktyg för personer som befinner sig i, eller funderar över, destruktiva relationer.
Det är inte beslutat att projektet ska genomföras, men kommunen vill redan nu fånga in tankar, inspel och expertis som kan ligga till grund för ett framtida utvecklingsarbete.
Det kan vara ett stort steg att söka hjälp, oavsett om man är utsatt eller den som utövar kontroll och våld. Det kan också vara svårt att veta hur man som vän eller anhörig kan stötta. Därför undersöker kommunen nu nya vägar.
En chatbot som vågar ställa frågorna
Kommunikationsbyrån Linkin har på uppdrag av Linköpings kommun tagit fram ett förslag på hur en AI-chatbot skulle kunna utformas. Idén är att erbjuda en lågtröskel och tillgänglig kanal som bjuder in till reflektion. Förstudien genomförs som en del i arbetet med den våldsförebyggande kampanjen Ta snacket.

– Vi ser det här som ett första steg för att personer anonymt ska kunna börja fundera på sin situation och sedan förhoppningsvis söka hjälp. Det behöver inte vara ett facit – men ett bollplank, säger Johanna Palmqvist, Creative Director på Linkin.
Ett gemensamt ansvar för en tryggare vardag

Flera aktörer deltog i mötet, däribland Region Östergötland, Länsstyrelsen, Novahuset, Tjejjouren, Östergötlands Stadsmission, Kvinnojouren Ellinor, Socialförvaltningen Linköpings kommun, Linköpings universitet, Barnafrid LiU, AI Sweden och Linköping Science Park. Alla med ett gemensamt intresse: att stötta kommunens utforskande och bidra med sin kunskap.
”Vi vill i ett tidigt skede fånga in inspel på vad som är viktigt att ha med sig i processen, vad det finns för samverkansmöjligheter och mer specifikt fånga in svar på en av de redan identifierade knäckfrågorna; vad ska boten tränas på för underlag för att kunna ge adekvata och evidensbaserade svar? Det finns mycket erfarenhet både i kommunen, i civilsamhället men också andra offentliga aktörer av att hantera och bemöta frågor om våld. Vi hoppas att vi kan få med oss deras erfarenheter och vad som är viktigt att tänka på inför den fortsatta processen,” säger Åsa Åbom, hållbarhetsstrateg på Linköpings kommun som tillsammans med Åsa Tjernvik, utvecklingsstrateg på Utveckling & Digitalisering, Linköpings kommun och projektledare Gustav Pettersson på Linköping Science Park bjöd in till mötet.
Linköping Science Park stöttar kommunen med innovativa verksamhetslösningar. Det här initiativet är ett tydligt exempel på hur samverkan kan användas för att identifiera möjliga framtida lösningar.
Teknik med mänsklig ton
Det här skulle troligen bli första gången en AI-chatbot testas i Sverige för just det här ändamålet. Internationellt finns exempel som RURU och Rainbow, och något liknande exempel i Sverige har inte hittats ännu.
För att en eventuell chatbot ska fungera krävs rätt träning. Den ska vara lugn, icke-diagnostiserande och kunna bemöta användaren med öppenhet. Tonalitet, anonymitet och datasäkerhet är centrala delar i utvecklingsarbetet.
Målet? Att så ett frö. Att någon som läser eller chattar börjar fundera, känner sig mindre ensam och vågar prata vidare.
Mer information:
Vill du veta mer om kampanjen “Ta snacket”? Besök tasnacket.se.
Vet du om något liknande har testats i Sverige? Hör av dig!