Två kluriga vattenproblem. Tio minuters pitch. Och en chans att göra verklig skillnad. Den 4 juni samlar vi alla med  idéer som kan ta sig an allt från knepiga kemikalier till iskalla gruvmiljöer. Välkommen till Innovationsverkstaden – där verkliga utmaningar möter oväntade lösningar.

Har du en idé som kan bidra till renare vatten och en mer hållbar framtid? Den 4 juni är det dags för första fysiska träffen inom Innovationsverkstaden – ett nytt grepp inom det nationella programmet Water Wise Societies. Här matchas problemägare med innovatörer för att hitta nya vägar framåt, snabbare.

Vi tog ett snack med Johan Strandberg, ansvarig för innovation inom Water Wise Societies, som berättar om idén bakom satsningen – och varför just du borde anmäla ditt intresse.

Vad är innovationsverkstaden, och varför har ni startat den?

“Innovationsverkstaden är en mötesplats där de som har ett problem kopplat till vatten och målen inom Water Wise Societies kan träffa folk som har idéer om hur man skulle kunna lösa dem”, förklarar Johan Strandberg.

Det handlar om att bryta sig ur sin egen bubbla – bortom de vanliga nätverken och idéerna. Programmet Water Wise Societies ingår i Impact Innovation, där målet är att forskning och utveckling ska ske där den verkligen gör skillnad – snabbt.

“Man når ibland gränsen för sin egen kunskap eller fantasi. Då behövs ett forum där man kan få nya perspektiv. Om vi vänder på perspektivet och utgår från verkliga problem, ökar chansen att lösningarna också blir använda i praktiken.”

Vad händer den 4 juni?

Under den första fysiska Innovationsverkstaden, i början av juni, kommer innovatörer och problemägare att mötas öga mot öga. Innovatörer kan vara personer från företag, institut eller akademi, vem som helst med en idé. 

“Innovatörerna får 5–10 minuter på sig att presentera sina förslag. Det kan handla om teknik, metoder eller andra angreppssätt. Därefter får problemägarna välja ut de idéer de vill fördjupa sig i.”

Formatet är medvetet snabbt och informellt – både för att sänka tröskeln till deltagande, och för att göra det lättare att dela idéer även i konkurrens.

“Vi håller informationen avsiktligt knapp för att minska kraven på perfekta lösningar direkt. Istället fokuserar vi på att så ett frö till något större – tillsammans med andra.”

Vilka vill ni ska vara med?

“Vi söker folk med idéer, oavsett om de sitter i akademin, ett företag eller forskningsinstitut. Stort eller litet spelar ingen roll. Vi vill ha lösningsvilja och kreativitet”, säger Johan.

Alla som vill delta ombeds skicka in en intresseanmälan, som sedan bedöms utifrån hur pass relevant lösningen är för den aktuella verkstaden. 

Och nej, det är inte bara tekniska lösningar som efterfrågas.

“Vi hoppas på lösningar i fler dimensioner. Det kan vara beteendeförändringar, policyfrågor eller något helt annat.”

Två utmaningar i fokus – kan du bidra?

Inför Innovationsverkstaden har två konkreta vattenproblem valts ut:

  1. Rening av molybden i processvatten
    Molybden är en metall som används i stålindustrin, men den är lurig att hantera eftersom den är löslig i vatten vid lågt pH – till skillnad från många andra ämnen.

“Ska man reducera molybden riskerar man att påverka andra delar av processen negativt. Det är en komplex balansgång”, säger Johan.

  1. Nitratrening i subarktiska gruvmiljöer
    Sprängämnen i gruvor lämnar efter sig nitrat. I subarktiska områden är kraven på utsläpp höga, samtidigt som den låga temperaturen gör det svårare att använda bakterier för behandling.

“De här utmaningarna kräver forskningshöjd. De är tekniskt komplexa och har stöd av bolag som verkligen vill hitta lösningar.”

Vad är målet – och vad händer sen?

Ett lyckat resultat kan få stor betydelse – både för den som har problemet, och för den som har lösningen.

“Det handlar om att vatten ska finnas i rätt mängd och kvalitet, vilket påverkar både ekosystem, samhällen och industrier. För en innovatör kan det också innebära att man är tidigt ute med en lösning som faktiskt implementeras. Det ger både påverkan och kommersiell potential.”

Och resan behöver inte ta slut i juni.

I höst lanserar Water Wise Societies en utlysning där projekt från Innovationsverkstaden kan söka finansiering för tester eller verifiering, tillsammans med problemägaren. 

Sitter du på en lösning?

Då vill vi höra från dig. Skicka in din intresseanmälan, och bli en del av Innovationsverkstaden. Vem vet – din idé kanske gör skillnad för vattnet vi alla är beroende av.

Skicka in din intresseanmälan här!