Med en lång historia präglad av teknikutveckling och forskning är Linköping ett nav för svensk innovation. Nu tar regionen ytterligare ett steg mot att befästa den rollen. Projektet Kraftsamling AI Öst är ett regionalt initiativ som syftar till att skapa en mötesplats för företag, forskare och offentlig sektor med intresse för artificiell intelligens. Bakom projektet står Linköping Science Park tillsammans med flertalet aktörer från näringslivet.
“Vi började redan 2024 med öppna träffar under namnet AI Öst. Första mötet lockade över 50 deltagare från olika branscher. Den responsen lade grunden till projektansökan och i förlängningen Kraftsamling AI Öst,” säger projektledare Oscar Spaak.
Projektet sträcker sig mellan 2025 och 2027. Syftet är att bygga ett öppet nätverk för kunskapsutbyte kring AI. Genom sektorsspecifika kompetensgrupper – exempelvis inom HR, juridik och marknadsföring – ska små och medelstora företag i regionen få stöd i sin AI-resa.
“Vi ser att alla oavsett bransch har möjlighet att stärka sina verksamheter med AI. Vi vill framförallt ge möjlighet till de som börjat utforska hur AI kan skapa nytta. Det kan vara genom nätverksträffar, AI Boost-program eller lyssna på forskaintervjuer med Linköpings universitet,” berättar Oscar.
Bland projektets samarbetspartners finns bland andra Linköpings universitet, Norrköping Science Park, Idax, Voyado, HiQ, Knowit Insight, Byn Kommunikationsbyrå och Advokatfirman Delphi som var och en ska bidra till erfarenhetsbyte och samverkan.
Eva Tiselius, People Expert på Idax:
“Vi tycker att det här projektet är ett viktigt initiativ – särskilt eftersom det sätter fokus på vad som krävs för att lyckas med AI brett i organisationer. Det räcker inte med teknik – det krävs också förståelse för människor, arbetssätt och organisatoriska förflyttningar. Där ser vi att vårt people-perspektiv verkligen kan göra skillnad. Det är något vi har jobbat aktivt med, både internt och i uppdrag hos nya och befintliga kunder.” säger hon.
”För att AI ska bli en naturlig och integrerad del av verksamheten behöver frågor som förändringsledning, psykologisk trygghet, ständigt lärande och kompetensförsörjning finnas med från början. Det är områden vi brinner för -och där vi vet att vi kan bidra.”
Förståelse och medvetenhet – grundstenarna för att börja bygga in AI i sin verksamhet
Att förstå vad AI är – och vara medveten om dess möjligheter och begränsningar – utgör två avgörande grundstenar innan tekniken kan börja användas på ett meningsfullt sätt i verksamheter.
“När man har båda grundstenarna, förståelse och medvetenhet, är det dags att börja bygga. Bygga kan innebära att man ger sina anställda tillgång till en chatbot som kan ge snabba svar, att ge stöd i att automatisera processer och i vissa fall träna en egen modell för att exempelvis förutse underhåll i produktionen,” förklarar Oscar.
På Idax är AI redan en del av vardagen – både i det interna arbetet och i kunduppdrag. Genom initiativ som AI-Bootcamps för HR och nätverksträffar delar de gärna med sig av sina erfarenheter.
“AI:s intåg påverkar redan vår profession inom HR – det ser vi tydligt. På Idax har vi redan integrerat AI i vårt dagliga arbetssätt, och ser det numera som en kollega i de flesta sammanhang. Vi är övertygade om att AI framförallt höjer kvaliteten i vår leverans, men också kan avlasta oss i uppgifter där vi människor faktiskt inte tillför så mycket värde. Samtidigt märker vi att många inom HR fortfarande känner sig lite vilsna i detta – det är svårt att veta hur man ska navigera,” tillägger Eva.
Systerprojekt som ska stärka Sveriges konkurrenskraft inom AI på nationell nivå
Kraftsamling AI Öst är ett av tre parallella projekt i Sverige med liknande inriktning. Örebro universitet och Mälardalens universitet driver motsvarande initiativ, och tillsammans ska de bidra till att stärka Sveriges position inom AI på nationell nivå.
Vilken utveckling hoppas man har skett till 2027?
“Jag ser att mognadsgraden hos våra bolag är så hög att alla har en grundläggande koll på AI och hur de kan stötta verksamheten. Det kommer leda till att vi har fått fler etableringar av AI-bolag, att kunskapen från universitetet är tillgänglig och nyttjas och att kompetensen kring AI kommer till regionen för att stanna,” avslutar Oscar.
TIPS: kommande event den 14 maj på AI:s påverkan på arbetsmarknaden
Den 14 maj hålls det första AI Think Tank-eventet, arrangerat av Idax, Byn Kommunikationsbyrå och Knowit Insight. Deltagare från olika branscher bjuds in till samtal, forskarintervjuer och reflektioner – med fokus på framtidens AI-kompetenser. Medverkar gör bland andra Nicolette Lakemond och Per Gullbrand från Linköpings universitet, som delar med sig av vilka färdigheter som förväntas på framtidens arbetsmarknad.