För att lösa utmaningar inom hälso- och sjukvården krävs innovativa lösningar som snabbt kan omsättas i praktiken. Med digitaliseringens och IoT:s möjligheter kan vi skapa nya vägar för att samla in och analysera data i realtid. Region Östergötland har valt Neue för att utveckla en IoT-lösning, där vi på kort tid omvandlar en vision till en fungerande prototyp som snart testas i en verklig vårdmiljö.

Ett innovativt samarbete med Region Östergötland

Psykiatriska kliniken i Linköping driver ett Vinnova-finansierat projekt för att förbättra följsamheten av medicinsk behandling inom psykiatrin. Genom att använda en IoT-sensor kan vårdpersonal få insikter i patientens medicinintag och upptäcka avvikelser i ett tidigt skede. Detta skapar möjligheter till snabbare och fler förebyggande insatser, vilket kan leda till färre akuta tillstånd och risk för återinläggningar, vilket minskar lidande och sjukskrivningar relaterade till psykiska sjukdomar.

Tekniken bakom innovationen

Neue’s nya sensor är framtagen med tanke på flexibilitet och robusthet i en minimal formfaktor. Varje enhet har en egen mobiluppkoppling – oavsett om patienten är hemma eller på resande fot, säkerställs en pålitlig dataöverföring. Lösningen bygger på en minimerad version av Neue’s iENBL-sensor, som utrustad med rörelsesensorer möjliggör noggrann registrering av rörelsemönster. Detta i kombination med en optimerad energihantering ger sensorerna en lång batteritid.

Framtidens vårdlösningar kräver snabb innovation

För många patienter inom psykiatrin kan kontinuerlig medicinering vara avgörande för att undvika återfall och akuta vårdsituationer. Genom att digitalisera uppföljningen av läkemedelsintag ger den nya IoT-lösningen vårdpersonal möjlighet att agera proaktivt istället för reaktivt.

“Traditionellt har uppföljning av medicinering byggt på patientens egen rapportering eller oregelbundna vårdmöten. Med den här lösningen kan vården få objektiv data i realtid, vilket gör det möjligt att upptäcka avvikelser innan de leder till försämring,” säger Fredrik Wanhainen, VD på Neue.

Den här tekniken har potential att revolutionera inte bara psykiatrin utan även andra medicinska
områden där följsamhet till behandling är kritisk – exempelvis vid rehabilitering efter stroke eller vid
behandling av kroniska sjukdomar.

Med Neue’s plattform kan IoT-lösningar som denna utvecklas snabbt och anpassas till olika behov,
vilket öppnar upp för helt nya sätt att använda uppkopplade sensorer inom vården. För de som har
idéer kring hur data från verkligheten kan skapa värde inom sjukvård, industri eller andra sektorer
finns nu möjligheten att realisera dem – snabbt, smidigt och skalbart.