Städer med cirkulära vattensystem som tillvaratar resurser, dagvatten som bidrar till energiförsörjningen, och torra jordbrukslandskap som blomstrar genom smart vattenhantering. Det är några av visionerna för de 20 projekt som nu inleds inom Water Wise Societies – ett program som tar sikte på att nå hållbart vatten för alla år 2050.
Projekten, som beviljats inom ramen för utlysningen Samverkan för hållbart vatten för alla, spänner över ett brett spektrum av teman. Alla 20 projekt finns att hitta på utlysningens hemsida, och här presenterar vi fyra exempel som visar bredden och den geografiska spridningen i satsningen.
Ett vatten – Hållbar lokal systemomställning för global applikation (EHLSA)
Projektkoordinator: Helsingborgs stad
Projektet EHLSA vill ställa om hantering av vatten och avlopp (VA) i städer, från linjära till cirkulära system. Med fokus på tre hävstänger – innovationsekosystem, urbana testbäddar och nya organisationsformer – ska projektet utforska hur man praktiskt kan genomföra systemomställningar inom VA i stadsutveckling.
Projektledaren Anna-Karin Bergman beskriver utmaningarna:
Det ligger 75 års praxis bakom linjära system och mycket sänkta investeringar. Detta påverkar branschpraxis kring VA-frågor och den vanligaste frågan blir ‘men hur ska man ställa om?’. Underförstått menar man att det är orimligt på grund av den fysiska infrastrukturen och kompetensen kring linjär vattenhantering. Förändringar i detta system med många nivåer av teknik, kunskap, ekonomi och juridik måste ske stegvis och kontrollerat. Det kräver investeringar och nya arbetsorganisationer och processer mellan privata, offentliga och akademiska aktörer.
Anna-Karin betonar att projektet bygger på att samla många olika aktörer kring ett gemensamt mål:
När vi bjuder in fler systemaktörer till bordet ökar vi möjligheterna till hållbar omställning av hela systemet. Vi poolar då våra resurser, vår innovationskraft och förmåga, samt utmanar gängse strukturer, vilket är centralt för att vi ska få till en omställning mot hållbar vattenhantering.
Urbant dagvatten: från risk till resurs
Projektkoordinator: Luleå tekniska universitet
Dagvatten betraktas ofta som ett problem snarare än en tillgång. Under ledning av Luleå tekniska universitet arbetar projektet Urbant dagvatten: från risk till resurs för att förändra det synsättet. Projektledaren Sabine Mayer förklarar:
Med klimatförändringarna blir städerna mer sårbara för både kraftig nederbörd och torka. Vi vill undersöka hur dagvatten kan användas som tillgång, till exempel inom ett hållbart energiförsörjningssystem. Vi ska även utforska hur förorenat sediment kan användas utan att äventyra miljö och hälsa. Målet är att ändra perspektivet på dagvatten – från risk till resurs.
Sabine framhåller också hur projektet kan få ringar på vattnet och inspirera till en bredare systemomställning:
Vi hoppas att resultatet från vår förstudie kommer att ge en ”aha-upplevelse” om vad som är möjligt, kopplat till dagvatten. Och vi hoppas att det ska inspirera både individer, företag och beslutsfattare att bidra till och möjliggöra systeminnovation.
Framtidsinriktad samverkan om vatten i torra jordbrukslandskap
Projektkoordinator: IVL Svenska Miljöinstitutet
I torra jordbruksområden, där vatten är en kritisk resurs, riskerar ineffektiv hantering av nederbörd att allvarligt begränsa den lokala utvecklingen. Projektet Framtidsinriktad samverkan om vatten i torra jordbrukslandskap adresserar den utmaningen och syftar till att hitta lösningar som stärker framtida lokala utvecklingsbehov. Åsa Romson, projektets projektledare, säger:
Vi hoppas att vi kan hitta ett starkt koncept för att jobba i en större krets med att optimera omhändertagandet av regnvatten och att hitta metoder för smart återbruk, och på så sätt bygga kunskap och testa arbetsmetoder som bidrar till Water Wise Societies mission – hållbart vatten för alla 2050.
Projektet ska samla en bred men lokal aktörskrets för att tillsammans utveckla förslag på hur kunskapsbyggande och samverkan kan organiseras i ett större projekt med nationell räckvidd. Åsa säger:
I förlängningen hoppas vi kunna visa på policyförslag till beslutsfattare samt arbetsmetoder och internationell inspiration till lokala aktörer.
Hon framhåller att samarbete mellan aktörer är nödvändigt för att skapa verklig förändring:
För att hitta vägar till transformativ förändring är det avgörande att alla aktörer som berörs engageras och ser sin roll i förändringen.
Vatten i balans – Utmaningar för strategisk vattenplanering
Projektkoordinator: Göteborgsregionen
Projektet Vatten i balans – Utmaningar för strategisk vattenplanering syftar till att förbättra kunskapen om vattenbalanser i avrinningsområden. Målsättningen är att beskriva en stegvis metodik för att utveckla data och modeller för bättre beslutsunderlag i samhällsplaneringen.
Projektledaren Joanna Friberg förklarar varför vattenbalanser är ett viktigt verktyg för att planera och förvalta vattenresurser på ett hållbart sätt:
I ett förändrat klimat behöver vi i Sverige få bättre kontroll på vårt vatten för att kunna planera för en rättvis vattenfördelning och hållbar vattenförvaltning. Det saknas på många håll en tydlig bild av både de vattenbehov som finns idag och i framtiden, och de faktiska uttag av vatten som sker inom ett avrinningsområde.
I projektet hoppas man kunna skapa samsyn kring utmaningarna och i samarbete med en bred aktörsgrupp identifiera innovativa metoder. Joanna säger:
Vi vill lyfta diskussionen om vattnets värde och betydelsen av samarbete för att nå mål om rättvisa och hållbarhet. Det behövs mycket kunskap och god kommunikation för att kunna specificera och enas om vilka uppgifter om vattentillgång, vattenbehov och vattenuttag som ska inkluderas i beräkningar av vattenbalanser och hur underlag till dessa uppgifter ska tas fram och sammanställas. Dessutom behövs en dialog om hur en rättvis fördelning av resurserna kan se ut.
Samverkan som drivkraft för innovation
Vatten är en av våra mest värdefulla resurser. För att säkerställa att rent vatten finns tillgängligt i rätt mängder för alla i framtiden krävs både nytänkande och mod att förändra. De 20 projekt som nu inleder sin resa inom Water Wise Societies visar hur samverkan mellan olika sektorer och kompetenser kan skapa nya lösningar och bidra till att driva den omställning som behövs.
Delta i framtida utlysningar
Under nästa år kommer flera nya utlysningar från programmet. Fyra olika typer av utlysningar planeras: Omställningskluster för acceleration och demonstration av omställning mot hållbart vatten för alla; Policyinnovation för att adressera fragmenterad styrning och reglering för vattenförvaltning i Sverige; Öppen innovationsarena med innovationscheckar; och Innovativ kommunikation för ökad förståelse för värdet av hållbart vatten för alla.
Tidsplanen för dessa utlysningar är ännu under utveckling så håll utkik i våra kanaler efter uppdateringar. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på LinkedIn för att ta del av de senaste nyheterna.
Vill du vara med och forma Water Wise Societies framtid?
Som medlem i Water Wise Societies är du med och påverkar programmets utveckling och får tillgång till ett starkt nätverk av engagerade aktörer. Läs mer och bli medlem.